5 redenen waarom ik fitness, en die ook voor jou werken

This post is also available in: Engels

redenen-waarom-ik-fitness

Iedereen weet dat bewegen essentieel is om  vitaal oud te worden. We kunnen niet voorkomen dat we ouder worden, maar wel hoe we oud worden, en daar hoort naast bijvoorbeeld gezond eten, ook beweging bij. Ik heb veel verschillende sporten gedaan, maar voor mij staat fitness afgewisseld met krachttraining en spel al een aantal jaren met stip bovenaan. Ik houd met name van de vrijheid om te gaan sporten wanneer het mij uitkomt. Ik wil niet afhankelijk zijn van anderen, anders dan 1 keer per week mijn personal trainer.

Ik heb hieronder voor je een top vijf opgeschreven wat voor mij de belangrijkste redenen zijn om te fitnessen en die voor jou zeker zullen werken. De lijst zou natuurlijk nog veel en veel langer kunnen zijn, maar deze vijf redenen zijn voor mij het belangrijkst. Hier komen ze:

 1. Ik wil er graag goed uit blijven zien. Een strakker lijf en mijn gewicht onder controle houden zijn voor mij belangrijk. Diëten alleen helpt niet om dit voor elkaar te krijgen. Wat bekend is, is dat je spiermassa afneemt wanneer je ouder wordt en door krachttraining te doen houd je dat (voor een deel) tegen. Daarbij is het ook zo dat spieren meer verbranden als vet, dus maakt dat een prima combinatie om op gewicht te blijven. Je slaat eigenlijk twee vliegen in een klap. Door het fitnessen verbetert ook je houding, je staat rechterop, en dat bij elkaar is heel goed voor je zelfvertrouwen en een jong uiterlijk.
 2. Door te fitnessen (of iedere andere sport en goede beweging) maak je meer serotonine, dopamine, en endorfines aan waardoor je minder stress ervaart, en een gelukkig en tevreden gevoel krijgt. Je hebt door te sporten gewoon minder kans op een vervelende depressie. Zeker in de winter, merk ik zelf dat ik meer moeite moet doen om vrolijk te blijven en dan helpt sporten des te meer. Het schijnt ook nog eens dat je door fitnessen je geheugen verbeterd, en er slimmer van wordt. Dat is iets waar ik in ieder geval heel graag in wil geloven. Voor mij is de ultieme ontspanning als ik een goede workout gedaan heb en tijdens die workout alles om me heen vergeten ben. ?
 3. Doordat je sterker en soepeler wordt van fitness, maakt dat je leven een stuk makkelijker. Ik word er blij van als ik nog hetzelfde kan als dat ik pakweg 20 jaar geleden kon qua bewegen.

Voor je omgeving is het ook fijn als je gewoon vitaal bent en je veel energie hebt. Persoonlijk vind ik het ook wel horen bij goed voor jezelf zorgen, zorgen dat je je fit voelt.

 1.  Krachttraining zorgt ervoor dat je botten sterk blijven (heel belangrijk bij ouder
  worden) en het versterkt natuurlijk ook je spieren. De kans op artritis neemt
  aanzienlijk af hierdoor. Ook verhoogd sporten je weerstand en ben je dus
  beter bestand tegen allerlei ziektes.
 2. En wat natuurlijk het belangrijkste van sport, dat is dat je het heel leuk vind om te doen. Dat heb ik zeker met fitness. Ik voel me er frisser, jonger en vrolijker door. Ik vind het fijn om doelen te stellen en steeds een stukje sterker te worden. Als ik weer een paar kilo meer heb kunnen deadliften, geeft dat mij gewoon een te gek gevoel.

Toegegeven, soms moet ik me echt wel motiveren om de deur uit te gaan, dus echt letterlijk over die drempel te stappen, maar als ik eenmaal op de club ben, en bezig ben met lekker bewegen kan ik me oprecht heel blij en gelukkig voelen. Ik denk ook voor jou, die dit leest en misschien niet sport dat het nooit te laat is. Het is niet waar dat je te oud bent om te beginnen met sporten, het kan alleen maar heel veel voordeel voor je opleveren. Dus hop hop, ga naar buiten en sport. You can do this!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.