Corona Crisis, hoe ga je daar mee om?

This post is also available in: Engels

In enkele weken is het leven van iedereen enorm veranderd door de Corona. Aan deze pandemie kan niemand zich onttrekken en hij raakt iedereen in de kern van zijn bestaan. We leven in een tijd die we nog nooit meegemaakt hebben, en die ook nog niet zo een, twee, drie over is.

Veel mensen voelen zich onzeker, angstig, en verward en dat is heel begrijpelijk. We hebben de controle over ons leven ineens verloren en moeten constant waakzaam zijn, en de media versterkt deze onzekerheid nog eens. Voor de crisis hadden we vaak het idee dat ons leven maakbaar was en dat we het in de hand hadden, en nu ineens BAM, is dat weg. Logisch dat iedereen uit zijn evenwicht is en een nieuwe balans moet vinden. En dan kan het een hele uitdaging zijn om positief te blijven.

We moeten ineens thuisblijven en als we nog werk hebben doen we dit vaak thuis onder niet altijd ideale omstandigheden. Het hele gebeuren kan veel stress, frustratie, verdriet, en boosheid oproepen. Het is heel begrijpelijk dat je al die gevoelens hebt, en vaak ook nog eens tegelijkertijd. Soms is dat moeilijk om mee om te gaan en kunnen ze je overspoelen. Ook dat is begrijpelijk en het is OK. Wat ik hiermee wil zeggen is dat het OK is dat je die gevoelens hebt en dat je ze ook toelaat. Je mag al die emoties voelen en ze ook doorleven. Het is niet goed om deze emoties weg te stoppen omdat je misschien het idee hebt dat je door moet gaan met je leven en alleen maar sterk moet zijn. Je mag ze met anderen delen, liefst gedoseerd, en er over praten. Daar wordt je alleen maar beter van.

Belangrijk is dat je in contact blijft met jezelf en je gevoelens. En dat je niet verdoofd wordt doordat je je emoties wegduwt. Wat kan helpen is alle gevoelens door je heen te laten stromen tijdens het luisteren naar een song die iets bij je oproept. Voor mij is dat bijvoorbeeld “I will survive” van Gloria Gaynor.

Bedenk dat er geen rechte weg is om hier doorheen te gaan, en we zullen met zijn allen met ups en downs verder moeten en hier uit moeten komen. Iedereen heeft ook zo zijn eigen methode hiervoor en dat is ook OK.

Sommige dagen zullen beter zijn dan andere, en sommige dagen zul je productiever zijn dan andere. Daarom is het niet raar om jezelf toestemming te geven ook eens even totaal niet productief te zijn deze tijd. Voor sommige mensen is het fijn om juist wel een project op te pakken en dingen te doen waar ze normaal niet aan toe komen, maar houdt maat, zodat dat niet ook weer tot stress leidt. Het reduceren van stress is ook in deze tijd een prioriteit. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar toch iets om heel goed op te letten. Zo zijn er simpele dingen die je hiervoor kunt doen of laten zoals het nieuws volgen. Op iedere zender gaat het bijna alleen maar over het virus, en stroomt het negatieve nieuws je hersens binnen. Natuurlijk is het belangrijk om het nieuws te volgen, maar wen jezelf aan om dit 1 keer per dag te doen, en dan via een zender die je vertrouwt. Teveel negatief nieuws is niet goed voor je gezondheid, en zorgt dat je je niet beter gaat voelen, integendeel.

En ik kan het niet genoeg benadrukken, maar zorg dat je genoeg slaapt, voldoende water drinkt, gezond eet, genoeg beweegt, en iedere dag verantwoord buiten komt. Als het kan houd dan je dagelijkse routine, of bouw een nieuwe op. Probeer ook plezier te hebben. Je laadt jezelf op als je ergens van geniet en kunt lachen. Beperk de tijd op je telefoon, ook een inkopper, maar doe je dat ook?

Goed voor jezelf zorgen op emotioneel, mentaal, en fysiek terrein is in deze tijd zo ontzettend belangrijk. Wees lief voor jezelf. Als je dat doet kun je er ook beter voor anderen zijn. Dat is niet alleen nu belangrijk maar ook zeker in de toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.