9 manieren om natuurlijk jong te blijven

This post is also available in: Engels

sneeuwklokjes

Er zijn talloze manieren om jong te blijven terwijl je in jaren toch ouder wordt. En dan bedoel ik niet de kunstgrepen van botox of fillers (waar ik overigens niet op tegen ben by the way). Als ik om mij heen kijk zie ik veel mannen en vrouwen die misschien wel in leeftijd jonger zijn, maar een veel oudere indruk geven. Zonde vind ik dat want ik denk dat dat niet altijd nodig is. Als je een gezonde en jonge levensstijl nastreeft, kun je je heel lang jong blijven voelen. Zo is het gezond eten met veel groentes en veel water drinken een van de dingen die je naast voldoende bewegen kunt doen om gezond en jong te blijven. Maar er zijn nog tal van andere dingen die je kunt doen en die ik voor het gemak in een lijstje hieronder heb opgesomd:

  1. Vermijd zo veel mogelijk stress. Natuurlijk kun je dat niet altijd, en komen er zeker naarmate je ouder wordt veel dingen op je pad waar je niet op zit te wachten. Probeer ervoor te zorgen dat je de nare dingen die op je pad komen zo goed mogelijk kunt verwerken. Schroom niet om hulp in te schakelen.
  2. Omring je met jonge mensen. Het is heerlijk om van jonge mensen te horen wat hen bezighout en hoe ze in het leven staan. Natuurlijk vraagt het wel om een open mind, en kun je geen vastgeroeste gedachten vasthouden. Maar als je open staat voor nieuwe dingen zal dat je geest zeker jong houden. Er zijn veel mogelijkheden om jonge mensen te ontmoeten en daar aansluiting mee te krijgen. Ga bij een vereniging, kies een nieuwe sport, of ga eens kijken of je in je woonplaats vrijwilligerswerk kunt doen.
  3. Blijf nieuwe dingen leren. Om je hersenen jong te houden is het belangrijk dat je uitdagingen aangaat en die mogen best een beetje spannend zijn. Het kan ook het leren van een nieuwe taal of nieuwe sport zijn.
  4. Blijf sporten, en doe vooral veel aan krachttraining om je spierkracht op peil te houden.
  5. Knuffel veel, daar is geen uitleg bij nodig.
  6. Slaap genoeg en met regelmaat. Voor mij is acht uur slaap heel belangrijk om me goed fit te voelen. Ik houd ook meestal in het weekend dezelfde bedtijden aan. Ik vind het heerlijk om vroeg naar bed te gaan en vroeg op te staan.
  7. Lach veel en omring jezelf met vrolijke mensen. Creëer zoveel mogelijk plezierige dingen voor jezelf.
  8. Als je met onopgeruimde dingen uit je verleden zit, of je hebt andere geestelijke obstakels ruim die dan uit de weg. Geef het een plaats, eventueel met hulp van een coach of therapeut.
  9. Heel belangrijk, blijf je kledingkast updaten. Houd je stijl eens onder de loep. Als deze wat gedateerd is, ga dan voor een nieuwe look, dat werkt enorm verfrissend.

Ouder worden gaat vanzelf en daar kun je niets tegen doen behalve het omarmen en er de voordelen van zien. Het geeft rust als je accepteert dat je ouder wordt. Ik zie steeds meer voordelen van het ouder worden, en geniet juist steeds meer van alles om me heen. Ik hoeft niet meer zo nodig overal bij te zijn en heb geen last meer van FOMO. Dat heeft inmiddels wel plaats gemaakt voor JOMO, en daar geniet ik steeds meer van. En het wonderlijke is dat juist door alles wat ik hierboven heb genoemd, ik me veel jonger voel dan ooit tevoren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.