Dit is hoe je stopt met piekeren

This post is also available in: Engels

stoppen-met-piekerenGoed nieuws voor de piekeraars onder ons (waaronder ikzelf). Piekeren kun je voor een groot gedeelte de baas worden, en zo kun je dus je leven een stukje makkelijker maken. Je houdt dan bovendien veel meer tijd en energie over voor mooie gedachten die je gelukkiger en blijer maken.

Piekeren is bijna niemand vreemd, maar overmatig piekeren dat is niet voor iedereen weggelegd. Ook ik heb moeite moeten doen om het minder piekeren onder de knie te krijgen. Ik benijdde altijd mensen die zich alleen maar zorgen maakte als het echt nodig was, en niet dagelijks aan het piekeren waren. Hoe ze dat deden was me echt een raadsel. Maar aangezien ik me er steeds meer van bewust werd, en ik baalde dat ik me zoveel zorgen maakte om niets ben ik me er gaandeweg steeds meer in gaan verdiepen. Ik heb geleerd naar mijn hoofd en lichaam als ik deze stress voel en kan het nu beter los te laten.

Waarom is het zo belangrijk dat je iets aan overmatig piekeren doet?

Als je veel piekert leef je eigenlijk in een constante staat van spanning die helemaal niet goed voor je is en waar je uiteindelijk zelfs ziek van kunt worden. Het verhoogd je cortisol levels, en dat is slecht voor je gezondheid. De constante staat van spanning (bewust of onbewust) leidt tot slecht slapen, angst, depressie, burnout, belasting van je immuunsysteem, en het zet je geluk ook nog eens behoorlijk onder druk.

Als je beseft dat de meeste dingen waarover je piekert zich alleen in je hoofd afspelen en nooit waarheid zullen worden, dan heb je de eerste stap te pakken om het piekeren af te leren. Want eerlijk is eerlijk, het ‘wat als’ scenario gaat bijna nooit gebeuren. Je maakt de wereld om je heen nog eens veel bedreigender dan dat deze in werkelijkheid is, een averechts effect heeft het piekeren dus. Piekeren zorgt er alleen maar voor dat je je slechter over jezelf gaat voelen en dat is toch niet iets wat je wilt. Je wilt juist dat eventuele problemen opgelost worden, en als je de situatie eerlijk bekijkt, kun je eenvoudiger naar een mogelijke uitkomst werken.

Piekeren zorgt ervoor dat je je slechter voelt, en hetgeen juist wil vermijden eerder gaat gebeuren. Het leidt niet tot een oplossing van je eventuele probleem, terwijl als je de situatie eerlijk bekijkt, je eenvoudiger naar een mogelijke uitkomt kunt werken.

Manieren die voor mij werken heb ik op een rijtje gezet. Er zijn er vast wel een paar die je aanspreken en die je kunnen helpen om meer grip op het piekeren te krijgen:

 • Het is misschien een inkoppertje, maar een half uurtje wandelen in de frisse buitenlucht is al heel goed om je zorgen te verminderen.
 • Probeer het piekeren niet te onderdrukken, want dan maak je het alleen maar erger. Accepteer het op het moment dat je het hebt en ga dan verder met waar je mee bezig was.
 • Leef in het heden. Als je afdwaalt, breng je gedachten dan weer terug naar het heden. Let op je ademhaling, hoe je lichaam voelt.
 • Eet gezond. Nog een open deur, maar veel junk food, drank en ander ongezond eten, is niet goed voor je hoofd. Je gaat je er niet beter door voelen en het maakt dat je alleen maar minder goed over jezelf gaat denken.
 • Houd een ochtend en avond schema aan, en slaap genoeg. Regelmaat en goed voor jezelf zorgen hoort daar ook bij. Dat bij elkaar maakt dat je veel beter bestand bent tegen negatieve gedachten.
 • Beperk de tijd dat je online bent. Leg je telefoon weg. Steeds op social media of andere zeken op je telefoon bekijken maakt je alleen maar onrustiger.
 • Als je aan het piekeren bent, schrijf je gedachten dan eens op. Je zult zien dat deze gedachten dan snel minder zwaar worden. Het is dan ook veel makkelijker om na enige tijd ze nog eens te bekijken en ze in een ander perspectief zien.
 • Ga brainstormen. Maak een lijst van alle mogelijke oplossingen die je kunt bedenken om je eventuele probleem op te lossen. Dan kun je daarna altijd nog een actieplan maken mocht dat nodig zijn.
 • Maak tijd voor meditatie. Het zal ervoor zorgen dat je in het heden komt en je negatieve gedachten beter kunt laten gaan. Het hoeft niet lang te zijn, een paar minuten met je ogen dicht is al genoeg.
 • Houd je handen bezig. Desnoods met een stressballetje of een kralenkettinkje. Frummelen met je handen maakt dat je minder in je hoofd kunt zitten. Of maak iets anders, een lekker gerechtje bijvoorbeeld.
 • Als je piekert stel jezelf dan de volgende vragen: Is het waar wat ik denk? Wat is de kans dat wat ik denk echt gaat gebeuren? Als het gebeurt wat ik denk, kan ik dat dan oplossen? Het piekeren wat ik nu doe, helpt dat dan werkelijk bij het oplossen van het probleem?
 • Praat erover. Je gedachten negeren helpt je niet. Ze gaan er niet door weg. Wat helpt is ze delen met andere mensen.
 • Voel de emoties die het piekeren bij je oproepen. Is het niet zo dat je juist de onplezierige emoties van wat er kan gebeuren wilt vermijden? Accepteer dan die gevoelens. Door je gevoelens toe te laten zullen ze eerder overwaaien.
 • Sommigen van ons maken zich ook nog eens zorgen over wat anderen van ze denken. Dat heeft al helemaal geen zin, als je bedenkt dat de meeste ‘anderen’ helemaal niet eens met jou bezig zijn. De meeste mensen denken aan hun eigen dingen en hebben daar hun handen vol aan. Stop dus met het denken over wat andere mensen denken als je iets doet of zegt.

Waar het om gaat is dat je met kleine stapjes verder komt in je doel het piekeren te minderen. Je zult het niet van de een op de andere dag helemaal afleren, maar wees bewust, en train jezelf er in om vooruit te komen. Wat is nu op dit moment het eerste stapje is dat je kunt maken? Heb je die voor ogen? Begin er dan vandaag mee, en voel jezelf er goed over.

Heel veel succes ?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.