De allerlekkerste Limoen Guacamole

 Als je guacamole eet, eet je geschiedenis. Guacamole werd in 15e eeuw al door de Azteken gemaakt. “Ahuaca-mulli” heette het in de tijd dat de Spanjaarden Zuid-Amerika kolonialiseerden en er werden afrodiserende eigenschappen aan toegeschreven. De Spanjaarden hebben geprobeerd om met de veroverde avocado’s guacamole thuis voor elkaar te krijgen. Maar dat is ze niet gelukt. Wel is het door hun “geweldig” optreden gelukt om guacamole naar Midden-Amerika te krijgen. Pas veel later, in de jaren 70 van de vorige eeuw leerden de Noord-Amerikanen guacamole kennen door de komst van de Hispanics op de arbeidsmarkt. Sindsdien is guacamole of guac in short een hit met zelfs een eigen feestdag (16 september) en een facebook-pagina. Na de Verenigde Staten is guacamole ook een succes in Europa geworden. Je kunt in iedere supermarkt kant-en-klare guacamole kopen, maar zelf maken is zo veel lekkerder.

Deze variant is er een met limoen en een wat hetere jalapeño aan is toegevoegd. Het limoensap en de koriander geven het juist weer een frisse twist.

Voor deze guacamole heb je de volgende ingrediënten nodig: 

3 avocado’s, rijp maar niet te rijp

1 grote tomaat

½ rode ui

1/2 limoen

½ jalapeño

Grof zeezout naar smaak.

Half bosje koriander

Tortilla chips 

Halveer de avocado’s, haal de pit eruit en lepel het vruchtvlees uit de schil en doe in een kom. Prak fijn, maar niet te. Persoonlijk vind ik het lekker als de guacamole nog behoorlijk grof is, dus geen puree.Snijd de tomaat in stukjes en doe die er ook bij. Evenals de rode ui die je net iets fijner snijdt. De jalapeño snijd je zo fijn mogelijk. Knijp een limoen boven de kom uit. Roer alles door elkaar en maak op smaak met wat grof zeezout.Knip dan koriander erover heen. Zorg er wel voor dat de harde steeltjes niet in je guac komen. Het is leuk om nog een schijfje limoen op de kom te leggen ter versiering.
Lekker is het om te serveren met wat tortilla chips, maar met stokbrood kan ook zeker.

English:

If you eat guacamole, you eat history. Guacamole was already made by the Aztecs in the 15th century. “Ahuaca-mulli” was called the time when the Spaniards colonized South America and attributed aphrodisiac properties to it. The Spaniards tried to get guacamole at home with the conquered avocados. But she did not succeed. However, their “great” performance has succeeded in getting guacamole to Central America. Only much later, in the 1970s, North Americans learned about guacamole through the arrival of Hispanics on the labor market. Since then guacamole or guac in short has been a hit with even its own holiday (September 16) and a Facebook page. Guacamole has also become a success in Europe after the United States. You can buy ready-made guacamole in every supermarket, but making yourself is so much better.
This variant is with lime and with a somewhat hot jalapeño added to it. The lime juice and coriander give it a fresh twist.


For this guacamole you need the following ingredients:
3 avocados, ripe but not too ripe
1 large tomato
½ red onion
1/2 lime
½ jalapeño
Coarse sea salt to taste.
Half bunch of coriander
Tortilla chips


Halve the avocados, remove the kernel and spoon the pulp from the peel and put in a bowl. Nice to talk, but not too. Personally, I like it when the guacamole is still quite coarse, so no puree. Cut the tomato into pieces and add it to it. Just like the red onion that you cut just a bit finer. The jalapeño cut you as finely as possible. Squeeze a lime above the bowl. Stir everything together and season with some coarse sea salt. Then cut coriander over it. Make sure that the hard stalks do not get into your guac. It is nice to put a slice of lime on the bowl for decoration.
It is nice to serve with some tortilla chips, but with baguette is also possible.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.