De allerlekkerste Limoen Guacamole

This post is also available in: Engels

 Het recept voor de allerlekkerste citroen quacamole vind je hier. Als je de guacamole eet, eet je geschiedenis. Guacamole werd in 15e eeuw al door de Azteken gemaakt. “Ahuaca-mulli” heette het in de tijd dat de Spanjaarden Zuid-Amerika kolonialiseerden en er werden afrodiserende eigenschappen aan toegeschreven. De Spanjaarden hebben geprobeerd om met de veroverde avocado’s guacamole thuis voor elkaar te krijgen. Maar dat is ze niet gelukt. Wel is het door hun “geweldig” optreden gelukt om guacamole naar Midden-Amerika te krijgen. Pas veel later, in de jaren 70 van de vorige eeuw leerden de Noord-Amerikanen guacamole kennen door de komst van de Hispanics op de arbeidsmarkt. Sindsdien is guacamole of guac in short een hit met zelfs een eigen feestdag (16 september) en een facebook-pagina. Na de Verenigde Staten is guacamole ook een succes in Europa geworden. Je kunt in iedere supermarkt kant-en-klare guacamole kopen, maar zelf maken is zo veel lekkerder. Met wat tortilla chips erbij heb je in een mum van tijd heb je de ultieme borrelhap.

Deze variant is er een met limoen en een wat hetere jalapeño aan is toegevoegd. Het limoensap en de koriander geven het juist weer een frisse twist.

Voor deze guacamole heb je de volgende ingrediënten nodig: 

3 avocado’s, rijp maar niet te rijp

1 grote tomaat

½ rode ui

1/2 limoen

½ jalapeño

Grof zeezout naar smaak.

Half bosje koriander

Tortilla chips 

Halveer de avocado’s, haal de pit eruit en lepel het vruchtvlees uit de schil en doe in een kom. Prak fijn, maar niet te. Persoonlijk vind ik het lekker als de guacamole nog behoorlijk grof is, dus geen puree.Snijd de tomaat in stukjes en doe die er ook bij. Evenals de rode ui die je net iets fijner snijdt. De jalapeño snijd je zo fijn mogelijk. Knijp een limoen boven de kom uit. Roer alles door elkaar en maak op smaak met wat grof zeezout.Knip dan koriander erover heen. Zorg er wel voor dat de harde steeltjes niet in je guac komen. Het is leuk om nog een schijfje limoen op de kom te leggen ter versiering.
Lekker is het de guacamole  te serveren met wat tortilla chips, maar met stokbrood kan ook zeker. Ook heel lekker als borrelhap is de Artisjok en erwten houmous.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.