De beste artisjok en erwten houmous

This post is also available in: Engels

Er zijn ontiegelijk veel variaties op de originele houmous ( of ook geschreven als hummus, humus, hoummous of hoemoes). Deze artisjok en erwten houmous, of eigenlijk is het een soort spread , is veel lichter dan de gewone, en is gemaakt op basis van artisjokharten en erwten. Origineel is houmous gemaakt met kikkererwten, tahin, knoflook, citroen, wat kruiden, en olijfolie. Deze variatie is echt het proberen waard. Ook al eet je er aardig wat van, dan krijg je toch niet zo een vol gevoel als bij de originele houmous. Deze artisjok en erwten houmous is heerlijk bij de borrel, maar ik smeer hem ook gewoon op een boterham voor ontbijt of lunch. Voordeel is dat hij erg gezond is en heel simpel om te maken. Je hebt wel een foodprocessor nodig.

Wat heb je nodig voor een grote bak van dit lekkere smeersel?

300 gram bevroren erwten

1 blikje artisjokharten, uitgelekt

6 theelepels komijn

5 eetlepels citroensap

Flinke scheut olijfolie (ongeveer 10 eetlepels)

1 bosje mint

Zout en peper

Het enige wat je hoeft te doen, is alle ingrediënten in de foodprocessor te stoppen en die flink lang te pureren. De artisjok en erwten houmous moet wel heel glad, fijn en romig zijn, dus je kunt hem beter een beetje te lang dan te kort pureren. Als de puree wat te dik is, kun je hem met wat water of olijfolie dunner maken. Zout en peper kun je uiteraard naar smaak bijvoegen. Ik vind het lekker om de smaak van komijn goed te proeven vandaar dat ik er een behoorlijke hoeveelheid van toevoeg. 

Breng het mengsel over in een mooie schaal en strijk glad met de achterkant van een lepel. Schenk er dan een klein beetje olijfolie overheen. Serveer hem, versierd met een paar blaadjes mint en met flat bread of toastjes. Een stokbroodje kan natuurlijk ook heel lekker zijn. 

Als je nog een ander lekker borrel recept wilt uitproberen, kijk dan een naar de Limoen Guacamole .Ook een heerlijk recept.

2 thoughts on “De beste artisjok en erwten houmous

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.