Groene groenten gazpacho

This post is also available in: Engels

Green gazpacho

Deze groene groenten gazpacho is een beetje een buitenbeentje want gazpacho is natuurlijk rood. Niet alles wat met tomaten gemaakt wordt hoeft rood te zijn. Jaren geleden heb ik op een pleintje in La Villa Joiosa een heerlijk dessert gehad van gezoete groene tomaten. Toen was dat een absolute verrassing  voor mij, zo gewend aan rode tomaten. Maar vandaag gaat het over gazpacho. Een lekker verkoelend voorgerecht, dat bij uitstek geschikt is om in deze hete dagen te eten. Boordevol vitaminen en goede ingrediënten en lekker fris. Ik heb voor dit recept gekozen van groene groenten gazpacho om in plaats van tomaten komkommer te gebruiken. Daardoor is de gazpacho nog frisser dan met tomaten. Het fijne van gazpacho maken is dat je geen vuur nodig hebt om hem te maken. Dat is als het warm weer is wel zo lekker. Ik gebruik alleen een blender met voldoende inhoud. Voor een doordringende mooie groene kleur en natuurlijk ook voor de smaak doe ik er munt en basilicum in. Met name de munt geeft de gazpacho die extra frisheid. Tot slot: Je hebt deze groene groenten gazpacho zo in elkaar gedraaid.

Voor vier personen heb je nodig:

2 grote komkommers (liefst bio) of 6 kleine Turkse komkommers
6 eetlepels magere yoghurt
1 teentje knoflook
3 sjalotten (Het moeten echt sjalotten zijn, ui is te heftig)
1 groene paprika (Liefst ook bio, lekkerder van smaak vind ik zelf)
1 bosje basilicum
1 bosje munt
4 eetlepels witte wijnazijn
olijfolie
zout en peper naar smaak.

Snijd de komkommers met schil in stukken. Haal de zaadlijsten uit de paprika en snijd deze ook in stukken. Doe deze stukken in de blender samen met de knoflook, vrijwel alle basilicum en de munt. Pureer door tot je een gladde massa hebt. Voeg dan de yoghurt, een scheut olijfolie en de witte wijnazijn toe. Doe er naar smaak zout en peper bij. En laat dit weer blenden totdat het weer een mooie egale massa is. Als je de soep te dik vindt kun je hem nog wat verdunnen met water. Giet de soep over in een grote kom en dek af met folie. Zet hem een paar uur in de koelkast. Ik roer hem gedurende het koelen nog een aantal keren door, maar je kunt hem ook gewoon ;s nachts laten koelen voor de volgende dag.

Als je hem gaat opdienen nog 1 x roeren. Verdeel hem daarna over vier kommen (kommen vind ik hier leuker dan zo’n plat soepbord). Doe er een scheutje olijfolie over en versier met de resterende basilicumblaadjes. Geef bij de soep een lekker vers stuk stokbrood met een aioli-dip. Heerlijk met een mooie droge witte wijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.