Caprese salade met verse vijgen

This post is also available in: Engels

 Er zijn duizenden soorten salade caprese of ook wel salade tricolore. De essentie is dat een caprese altijd de kleuren van de Italiaanse vlag moet hebben. Dus geen rood, wit of groen erin, geen tricolore, geen caprese. Deze caprese salade heeft een extra twist omdat ik er vijgen , sjalotjes en pijnboompitten aan toegevoegd heb. Meestal wordt de caprese geserveerd per bord met scheef gestapelde, repeterende laagjes tomaat, mozzarella en basilicum. Ik heb gekozen voor een hele salade op één grote platte schaal. Daardoor komt de compositie met verse vijgen beter uit. De zoetheid van de vijg mengt zo mooi met de rest van de ingrediënten en de dressing. Daarom moet bij echte mooie vijgen de balsamicosiroop, die je gebruikt voor de dressing, niet te zoet zijn. Ik maak hem zelf op de goede smaak door balsamico-azijn in te laten koken met een beetje honing. Deze kan prima in de koelkast bewaard worden tot gebruik.

Als je hem eet met wat brood heb je er een goede maaltijd salade aan.

Je hebt nodig voor 2 personen:

2 verse vijgen

8 kerstomaatjes

1 grote bol mozzarella

1 grote hand basilicum blaadjes

Grof zeezout naar smaak

Olijfolie om over de salade heen te sprenkelen

Balsamicosiroop, ook om over de salade heen te sprenkelen

1 sjalotje

25 tot 50 gram pijnboompitten licht geroosterd

Neem een platte schaal, zodat je de salade mooi kunt opmaken.

Verdeel de basilicumblaadjes over de schaal. Snijd dan de vijgen beide in 8 partjes en verdeel deze ook. Trek de mozzarellabol in kleine stukjes uiteen en leg deze tussen de vijgen en basilicum. Snijd de tomaatjes in vieren en verdeel deze ook. Snijd het sjalotje heel fijn en strooi over de salade. Sprenkel daarna de pijnboompitten erover heen. Tot slot wat olijfolie, balsamicosiroop en wat grof zeezout er mooi overheen sprenkelen en je mooie en kleurrijke salade is klaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.