De lekkerste tarte tatin met tomaten

This post is also available in: Engels

De lekkerste tarte tatin met tomaten is een variatie op de originele tarte tatin met appel. Tarte tatin is eigenlijk een omgekeerde appeltaart, die oorspronkelijk uit Frankrijk komt. Er zijn talloze variaties op deze taart, maar meestal met zoetige ingrediënten, zoals appel of perzik. Deze hartige tarte tatin met tomaten is heel verrassend van smaak. Serveer de taart met een frisse salade en je hebt de perfecte combinatie voor lunch of diner. 

Voor deze tarte tatin met tomaten heb je nodig:  

Het deeg:

250 gram bloem
125 gram zachte boter
een halve tot één theelepel zout
Half glas water

De tomatenvulling:

4-5 grote, stevige tomaten
2-3 eetlepels sherry- azijn, maar mag ook met een andere, lekkere azijn
1 eetlepel suiker
2 eetlepels olijfolie
25 gram boter
peper en zout

Doe de bloem in een kom en maak er een kuil in. Voeg hier de zachte boter in stukken aan toe. Doe het zout erbij. Kneed met je vingertoppen het deeg totdat het als nat zand door je vingers gaat. Voeg nu wat water toe en kneed verder tot je een bal hebt. Laat de bal minimaal een uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 210 graden. Snij de tomaten doormidden en leg ze met de dichte kant naar boven. 

Verhit in een grote koekenpan de olijfolie met de boter en leg de tomaten hierin. Bestrooi met zout en peper naar smaak. Bak de tomaten 1 minuut op een hoog vuur. Zet het vuur daarna zachter. Laat nog een paar minuten doorsudderen. Voeg dan de suiker met de azijn toe. Laat de suiker helemaal oplossen in de azijn. Zorg dat het geheel niet over de tomaten heen komt. Laat nog een minuut of tien doorgaren. Rol ondertussen het deeg uit tot een lap van ongeveer een halve centimeter dikte.

Leg dan de tomaten in een bakvorm met een doorsnede van 20 cm. Laat het kookvocht indikken en schenk het als siroop eroverheen. Leg daarna het deeg erover heen. Prik een paar gaatjes in het deeg. Laat ongeveer een half uur bakken in een oven van 180 graden, tot het deeg mooi bruin is geworden. Draai het baksel met behulp van een groot bord om. Het lekkerste is het de tarte met tomaten warm te serveren, eventueel met wat Parmezaan eroverheen gestrooid. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.