Verlost van multitasking

This post is also available in: Engels

De laatste tijd lees ik steeds meer artikelen over multitasking. En dan niet over hoe het moet en dat het allemaal zo geweldig is, maar dat juist uit onderzoek blijkt dat het helemaal niet zo goed voor je is. En dat vind ik geweldig nieuws. Eindelijk word ik verlost van multitasking! Jarenlang heb ik het geprobeerd, van alles tegelijkertijd te doen, maar het is me nooit erg goed af gegaan. Ik werd er ook nog eens heel onrustig van en het leek me niet veel tijdswinst op te leveren.

En nu blijkt dus uit die artikelen dat het helemaal niet efficiënter is en dat het zelfs schadelijk kan zijn! Onze hersenen zijn helemaal niet uitgerust om meerdere taken tegelijkertijd te doen. Als je twee verschillende taken tegelijkertijd probeert uit te voeren, verlies je eigenlijk gewoon tijd en heb je kans dat je ook nog eens veel meer fouten maakt. Bovendien levert het ook nog eens meer stress op. Je bent dus gewoonweg minder productief.
Als je daarentegen twee taken na elkaar afwerkt, werk je beter en sneller. Het bespaart dus tijd. Daarbij kost het ook minder energie, geeft het minder stress en is het goed voor je zelfvertrouwen.

Het beste kun je dus 1 ding per keer afhandelen en voor de andere zaken een notitie maken of ze op een to-do-list zetten. (zie ook mijn artikel je doel bereiken in 6 stappen)

Mono-tasking, ook wel single-tasking of uni- tasking genaamd, kan je werk en persoonlijk leven een stuk beter en aangenamer maken en daar ben ik heel erg blij mee. Ik probeer nu zowel in mijn privéleven als op mijn werk me op één taak tegelijk te richten en die eerst af te maken, voordat ik aan de volgende taak begin en dat werkt veel beter. Het lukt natuurlijk niet altijd en dat is ook helemaal niet erg, maar door er bewust mee om te gaan, krijg ik al meer rust.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.