Musée Matisse du Cateau-Cambrésis

This post is also available in: Engels

Musée Matisse du Cateau-Cambrésis staat in het Franse dorp Le Cateau-Cambrésis. Dit is de plaats waar Henri Matisse in 1869 geboren werd.  Het museum (vlakbij Cambray) is zeker het bezoeken waard. Het is door Matisse zelf opgericht in 1952 en na een grondige verbouwing heropend in 1982. Na zijn overlijden heeft zijn familie nog veel schilderijen aan het museum geschonken. Ik heb het museum bezocht op doorreis naar Parijs ( hotelletje onderweg geboekt en de volgende ochtend vroeg het museum bezocht ook een tip ). Het is maar een klein stukje omrijden als je van Nederland naar Parijs rijdt.

Als je een bewonderaar van Henri Matisse bent zoals ik, is dit museum erg leuk om te bezoeken. Toen ik het museum bezocht waren er meer suppoosten dan bezoekers, en ik denk eigenlijk dat het er nooit heel druk is, maar dat is wel zo prettig, waar vind je dat nog!

In dit vrij onbekende museum Museematisse hangen ongeveer 170 werken van Matisse en dat is een behoorlijke hoeveelheid. Je kunt zo een ochtend in het museum doorbrengen. Het biedt ook een goed overzicht van zijn werken door de tijd heen. Ook hangen er enkele unieke foto’s van hem zelf. Het is bijzonder om een gezicht van deze kunstenaar in zijn tijd te zien. Je komt er echter ook werken tegen van Picasso, Chagall, Miró, Rouault, Léger, en Giacometti en dat is een behoorlijke bonus. Ook kun je een audiotour nemen, met een zeer goede en uitgebreide uitleg.

Henri Matisse is altijd erg geïnteresseerd geweest in kunstenaars om hem heen en het is dan ook niet verwonderlijk dat het museum steeds ruimte biedt aan kunstenaars die geïnspireerd zijn door zijn werk. Als je de website bekijkt zie je precies welke exposities er zijn. Het museum dat alle dagen geopend is behalve op dinsdag is in ieder geval een aanrader om te bezoeken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.