Een stedenreis naar Helsinki

This post is also available in: Engels

 

Voor een korte stedenreis denk je er niet zo snel aan, maar Helsinki is beslist een aanrader voor een weekendje weg.  Het klimaat is er kouder dan hier en de grootste kans op mooi weer heb je in de maanden mei tot en met augustus. De stad is maar twee uur vliegen vanaf Schiphol, dus de reistijd voor je citytrip is zeer goed te doen.  Als je op het vliegveld aankomt, kun je vandaar uit direct de trein naar het centrum van Helsinki nemen. Ook al heel makkelijk. De stad doet in het begin een beetje streng aan met veel strakke, robuuste gebouwen. Maar als je er even rondloopt, zie je dat de meeste gebouwen gewoon mooi zijn, en de architectuur heel fraai is.

Zoals tegenwoordig in veel buitenlandse steden, kun je ook in Helsinki voor een paar euro een fiets huren. Er staan op 140 punten 1400 fietsen klaar. Aanmelden is heel eenvoudig via de site Kaupunkipyorat . Als je ook nog de app download zie je precies waar de fietsen staan en hoeveel er nog op die plek beschikbaar zijn. De fietsten zijn stevig en fietsen lekker.

De moeite waard om te bezoeken zijn museum Ateneum, het Design museum, de markthallen, waar veel lekkere koffietentjes zitten, en in hartje centrum het nieuwe zwembad. Vanaf de grote terrassen (vrij toegang) heb je een magnifiek uitzicht over het water en de stad.

Ik vind het zelf het fijnst om een appartementje te boeken, zodat je zelf voor een deel kunt koken. Wat ik zelf het prettigste vind, is ‘s middags ergens lekker te lunchen en ‘s avonds zelf koken. Een supermarkt met een ontzettend groot assortiment tegen goede prijzen,  zit in de kelder van warenhuis Stockmann in het centrum van de stad. Hier vind je producten uit Finland, maar ook uit de rest van de wereld.  De prijzen van wijn en andere alcoholische dranken liggen beduidend hoger dan in Nederland, maar verder vond ik het niet veel afwijken van ons prijsniveau. Helsinki is dus zeer goed te doen voor een weekendje weg . De schone lucht die je inademt, is letterlijk een verademing. Het gaf mij het gevoel dat ik iets gezonder terugkwam dan ik er heen ging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.