Fondation Louis Vuitton: een schitterend museum

This post is also available in: Engels

De Fondation Louis Vuitton is een prachtig museum in het Blois de Boulogne in Parijs en is geopend eind 2014. Het gebouw is ontworpen door Frank Gehry. Deze architect heeft onder andere ook het Guggenheim museum in Bilbao ontworpen. Allebei zeer spraakmakende gebouwen waar je naar kunt blijven kijken en waarvan je kunt zien dat ze door dezelfde architect ontworpen zijn. Het gebouw is zeer licht van binnen en straalt ondanks de vele bezoekers een zekere rust uit. Uiterlijk heeft het iets weg van een zeilschip met 12, op zeilen lijkende glazen elementen. Er zijn diverse buitenterrassen en op de bovenste verdieping heb je een mooi uitzicht over een deel van de stad. Fondation Louis Vuitton is een privé museum is opgericht door Bernard Arnault. Hij is oprichter en bestuursvoorzitter van Louis Vuitton Moet Hennessy. Zowel de collectie van Bernard Arnault als LVMH zijn hier ondergebracht.

Deze vaste collectie is al zeer de moeite waard om te bekijken (met onder andere prachtige werken van Jeff Koons en Gilbert&George). Daarnaast zijn er steeds wisselende collecties. Ik heb daar de tentoonstelling ‘Being modern: MoMA in Paris’ te zien. Een geweldige collectie van kunst uit (de archieven) van het MoMA in New York. Onder ander Andy Warholl, Pablo Picasso, Edward Hopper, en Roy Lichtenstein zijn er te bewonderen. Als je van plan bent naar Parijs te gaan, en je houd van de moderne schilders, kun je dit museum eigenlijk niet overslaan.

Tevens is er een uitgebreide bookshop met boeken over het museum zelf en met een breed aanbod van boeken over kunst en architectuur. Je kunt goed parkeren in de nabijheid van het museum. Metro en bus stoppen ook vlakbij. Het is zeker aan te raden om van te voren online kaarten te kopen aangezien het museum met timeslots werkt. Daardoor is het er niet te druk. Eenmaal binnen, kun je wel net zo lang blijven als je zelf wilt. Het enige minpuntje van dit museum vind ik het feit dat het restaurant vrij klein is en je daar vrij snel niet meer naar binnen kunt en dat het wel aardig weer moet zijn, wil je op een van de terrassen buiten kunnen zitten. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.