Je mag altijd van gedachten veranderen

This post is also available in: Engels


Ik verbaas me er altijd over dat je regelmatig mensen ziet in je omgeving of daarbuiten die niet uit een patroon lijken te durven stappen, terwijl ze ook niet een bijzonder gelukkige indruk maken. Heel tevreden lijken ze niet te zijn met hun leven maar toch gaan ze gewoon door. Zijn ze zich er niet van bewust? Wat maakt het toch dat er dan toch geen verandering komt waardoor ze meer plezier of voldoening in hun leven krijgen. Ik denk namelijk dat je je leven voor een groot gedeelte zelf kunt vormgeven.

Je mag altijd van  gedachten veranderen. En dan bedoel ik niet alleen van gedachten veranderen over wat je wilt eten, of iets anders basaals, maar van gedachten veranderen met wat je wilt met je leven, met wie je omgaat, en wat je leuk vind.

Dat klinkt vanzelfsprekend, maar bedenk maar eens hoe vaak je dingen uit gewoonte doet. Dat je in een stramien zit, of gewend bent om iets op een bepaalde manier te doen omdat je het altijd zo doet. Vaak ga je in een stroom mee, terwijl dat eigenlijk helemaal niet zo goed voelt als je er goed over nadenkt.

Dan mag je van gedachten veranderen, en je mag altijd van gedachten veranderen.

Als je dat niet doet namelijk belemmer je jezelf en doe je jezelf tekort. Daarbij is het ook goed om af en toe van gedachten te veranderen en niet vast te roesten. De boel eens goed opschudden omdat je iets heel anders wilt gaan doen of je anders wilt gaan opstellen is alleen maar heel verfrissend.

Vaak blijven mensen jarenlang, of zelfs hun leven lang op een pad lopen dat hun geen voldoening geeft, maar zijn ze zo bang voor verandering dat het veiliger lijkt om dat pad te blijven volgen en niet een ander pad in te slaan. Of ze zijn bang om anderen teleur te stellen of boos te maken met het feit dat blijkt dat ze een andere weg in slaan, of niet de persoon te zijn die de ander denkt dat ie was. Deze mensen blijven dan altijd tegen dezelfde problemen oplopen en komen niet heel veel verder.

Nu is het vaak ook lastig voor je omgeving om te zien dat je verandert en een andere weg in slaat. Of niet meer alles tolereert. Je omgeving zal je dat niet altijd in dank afnemen en in het begin  flink kunnen tegensputteren. Zeker als het niet de eerste keer is dat je dit doet, dan kan je omgeving nog wel eens meewarig hun hoofd schudden of weer de nodige kritiek uiten. De omgeving vindt het vaak het prettigst als alles bij hetzelfde blijft en zij zich niet hoeven aan te passen. Maar je bent het aan jezelf verschuldigd om je eigen weg te gaan, en bedenk dat je aan niemand verantwoording verschuldigd bent.

Dus stel jezelf regelmatig de vraag of dat wat je op dat moment leuk vind, of doet, of met wie je omgaat, nog wel de voldoening geeft als eerder. Zo niet, dan is het tijd voor change. Als je eenmaal iets veranderd hebt zul je trots zijn op je jezelf,  en het bijzondere is, er is een kans dat je omgeving dat ook is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.