Een stressvrije kerst , echt het kan

This post is also available in: Engels

stress free Christmas

De kerst geeft jou misschien een dubbel gevoel. Aan de ene kant de gezelligheid in die maand, met alle versieringen en lichtjes. Lekker eten en drinken en de knusheid. Aan de andere kant slaat toch vaak de kerststress enigszins toe. Wat gaan we dit jaar doen, wie komt er allemaal en hoe gaan we het gezellig hebben. Helemaal in deze tijd waarin we niet weten of we het met zijn allen kunnen vieren.

Ik zelf wil kerst graag met alle kinderen en kleinkinderen vieren.  Uitdaging 1 is dan om een geschikte dag en tijdstip te vinden. Ga daar maar eens aanstaan met zoveel andere familie die ook kerst willen vieren. Voor de kleintjes is een avond vaak ook een gedoe met op tijd gaan slapen. Sinds een paar jaar doe ik daarom geen kerst diner meer, maar een kerst brunch. Ideaal.

Alle kinderen en partners hebben zo tijd genoeg voor de andere familie, en wij maken een gezonde en lichte lunch. Vroeg in de middag bij elkaar komen is voor mij een perfecte oplossing. Na de lunch nog lekker nakletsen met wie er nog even blijft hangen en avonds de restjes opeten (voor de TV ?). Kerst moet vooral gezellig en relaxed zijn, en daarmee kom ik dus meteen bij mijn 11 tips:

  1. Denk vooral eraan dat kerst gaat om het samenzijn en de gezelligheid. Geniet vooral en leg de drempel voor alles niet te hoog. Dat maakt het voor iedereen al een stuk leuker.
  2. Plan lang genoeg van te voren wat je wilt gaan eten. Zoek lekkere recepten uit die ook goed deels van te voren te maken zijn. Spreek eventueel met je partner goed door wie wat doet.
  3. Als je geen geweldige keukenprinses bent, maak dan sommige recepten van te voren om ze uit te proberen. En maak zoveel mogelijk gerechten vooraf klaar, vaak kan dat al enkele dagen van te voren.
  4. Je kunt makkelijk aan verschillende mensen vragen een gerechtje mee te nemen, als een heel kerstdiner klaarmaken je teveel is. Goed kans dat iedereen dat nog hartstikke leuk vind ook.
  5. Probeer niet je huis in een toonzaal te veranderen door van te voren de grote schoonmaak te houden. Echt, daar let niemand op behalve jijzelf.
  6. Zorg dat je de kerstdagen en daarvoor genoeg slaapt. Op tijd naar bed gaan en regelmaat houden werken ook op deze dagen het beste. Drink weinig koffie en alcohol (ook al kan dat een beetje lastig zijn). Kerstdagen kunnen best vermoeiend zijn, en zo blijf je het meeste fris.
  7. Lastige familieleden. In de meest families komen ze voor. Het kan een hele uitdaging zijn, maar blijf vooral rustig en kalm. Voor deze ene keer, laat het langs je heen gaan. Verwacht gewoon niet te veel van anderen, iedereen blijft toch zijn eigen persoon kerst of geen kerst.
  8. Ga als het ook maar enigszins kan lekker naar buiten. Desnoods ga je even lekker in je eentje de frisse lucht in.
  9. Als het je even te veel wordt neem dan een korte break. Even een half uurtje me-time. Trek jezelf even terug in de bad-of slaapkamer en laat de boel de boel.

Het belangrijkste is dat je  vooral kerst viert op de manier die voor jou goed voelt. Maak hierin je eigen keuzes. Je hoeft geen kerst te vieren zoals anderen dat willen. En als je de kerst helemaal ziet zitten met of zonder deze tips, dan wens ik je alvast sprankelende dagen toe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.