Denk out of the box, of met andere woorden laat je fantasie de vrije loop

This post is also available in: Engels

Hoe doen mensen dat toch,  “out of the box” denken. En kun jij dat ook? Ja natuurlijk kun jij dat, je kunt het gewoon leren.

Er zijn maar weinig mensen die buiten de box denken. Nog minder mensen denken alsof er helemaal geen box is. Deze mensen laten zich niet weerhouden door wat anderen denken. Zij blijven trouw aan zichzelf en kunnen met een jeugdige ongedwongenheid nieuwe baanbrekende dingen bedenken of opmerkelijke oplossingen verzinnen waar anderen niet op komen. Wat hun onderscheidt van anderen is dat ze bijvoorbeeld altijd nieuwsgierig zijn. Ze hebben een bevlogenheid en laten hun fantasie de vrije loop als er een oplossing moet komen voor een probleem.

Zij laten zich niet tegenhouden door belemmerende gedachten. Zij denken voorbij de norm. Ook vragen ze vaker “waarom”.  “Waarom doen we het altijd zo”. Ook al ondervinden ze vaak teleurstellingen in hun omgeving omdat niet iedereen ze begrijpt of mee wil gaan in hun soms bijzondere gedachten. Het weerhoudt ze er niet van hun eigen beeld te vormen. En ook al zullen zij wel eens in de verleiding komen om terug in de box te kruipen, zij blijven trouw aan zichzelf.

“JE KUNT EEN PROBLEEM NIET OPLOSSEN MET DEZELFDE DENKWIJZE ALS WAARMEE HET PROBLEEM GEKOMEN IS” EINSTEIN”     

De meeste mensen houden van het comfort van gewoon te denken, houden vast aan de gedachte van “zo doen we het altijd”, en van best practices (al zijn die ook ergens bedacht). De meeste van ons blijven toch min of meer op de gebaande paden lopen.

Wil jij ook meer denken alsof er geen begrenzingen zijn?

Als je out of the box wilt leren denken moet je eerst weten wat jouw box is. Wat zijn jouw kaders, je begrenzingen en waarom heb je die eigenlijk. Vraag jezelf eens vaker af waarom je dingen altijd op een bepaalde manier doet. En volgend daaruit, wat moet je doen om die kaders en gedachten uit de weg te ruimen, om meer ruimte te krijgen om anders te denken.

Om een simpel voorbeeld te geven. Met kerst hadden wij als samengesteld gezin met veel kinderen en partners altijd het probleem om een avond te vinden dat iedereen kon aanschuiven voor een kerstdiner. Een onmogelijke opgave die veel frustratie opleverde kan ik je vertellen. Er waren altijd wel andere ouders die een avond tijdens kerst claimden omdat ze het altijd zo deden. Er wordt kennelijk grote waarde gehecht aan deze kerstavonden. Wij hebben na wat brainstormen bedacht dat het wel anders kon en hebben de kerstbrunch geïntroduceerd voor ons gezin. Gewoon rond de middag, lekker lunchen met zijn allen, niet te zwaar, zodat iedereen daarna weer door kan reizen naar de andere kerstdiners. Het bleek voor ons een geweldige oplossing. En het wordt niet laat, dat is ook fijn voor de kleinkinderen die er inmiddels zijn. Zo hebben wij een middag met zijn allen en hebben wij geen kerststress. De avond hebben wij heerlijk voor onszelf om na te kletsen, een beetje bij te komen en op te ruimen.

Wij hebben het probleem kerstdiner gewoon van een nieuwe kant bekeken en eigenlijk is het voor ons een veel betere oplossing dan dat we krampachtig aan een kerstavond vast gehouden zouden hebben.

Dus blijf breed denken, en leg jezelf niet aan banden, denk dat alles mogelijk is. Je zult zo op originele en innovatieve ideeën komen. Belangrijk hierbij is ook dat je ideeën moet tegenkomen. Er krampachtig naar op zoek gaan is niet de bedoeling, hoe vrijer je denkt hoe meer mooie oplossingen je tegenkomt.

Een andere manier is bijvoorbeeld te dagdromen. Sluit je computer af, leg je telefoon weg, zorg dat je nergens door afgeleid wordt en laat je gedachten de vrije loop. Droom weg met de gedachten aan wat je allemaal zou kunnen veranderen. De gedachte kan niet gek genoeg zijn. Goede kans dat er allerlei oplossingen opkomen.

Maak ook het probleem dat je hebt zo simpel mogelijk. Maak het zo simpel dat je het bij wijze van spreken aan een 6 jarige kunt uitleggen.

Wat daarnaast ook belangrijk is, is om nieuwe dingen leren. Wil je helemaal “out of the box” kunnen denken dat moet je een brede kennis hebben. Je zult je tot doel moeten stellen om je op allerlei gebieden te ontwikkelen en zo een ruime kijk op verschillende zaken te krijgen.

Je kunt meer dan je denkt en als je dat voldoende beseft, je zult zeker tot verassende resultaten komen. Oefen hier volop mee en wees niet bang dat niemand je ideeën leuk vind en dat je weerstand krijgt. In feite maakt dat helemaal niet uit. Blijf trouw aan jezelf en vind het kind in je terug. Voel hoe verfrissend dat is.

HEB LEF.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.