De schoonheid van ouder worden

This post is also available in: Engels

schoonheid-ouder-wordenMooi oud worden is voor iedereen weggelegd en dus ook voor jou. Bij mij heeft het een tijdje geduurd voordat ik besefte dat dat echt zo is. Mooi ouder worden kan echt iedereen. Daarbij is je mindset misschien nog wel het belangrijkste.

Eerlijk is eerlijk, ouder worden heeft me wel meer dan eens beangstigd. Zo, rond de vijftig kon het me af en toe aanvliegen dat ik steeds meer rimpels kreeg en mijn lichaam ook wat meer moeite kreeg om te herstellen na een zware week, een gezellig avondje laat met veel wijn, of een pittige workout.

Het verlies van schoonheid in deze breedste zin van het woord vond ik eerlijk gezegd niet leuk. Deze levensfase naar “rijpe vrouw” ging dan ook wel met wat horten en stoten. Maar uiteindelijk heb ik die levensfase omarmd en vind ik het een geweldige fase.

Het wil zeker niet zeggen dat ik nu alles maar laat versloffen, integendeel. Ik besteed nog steeds tijd aan het fit blijven en beleef daar ook steeds meer plezier in. Ik verdiep me nog veel meer in voeding en in gezond leven. Ik vind het erg leuk om mooie kleding te kopen en me op te maken.

Maar het belangrijkste is nog wel dat ik veel meer om mijzelf geef dan een aantal jaren geleden. Ik ben blij en erg gelukkig met wie ik ben geworden.

Ik zou nu dan ook geen dag jonger meer willen zijn en geniet van alle mooie en leuke dingen in mijn omgeving. Ik ken mezelf steeds beter, en weet steeds beter wat ik wil. Ik ben mijzelf steeds meer gaan waarderen en dat voelt ontzettend goed. De onzekerheid die ik voelde toen ik 18 was zou ik nu niet meer mee willen maken. Het is fijn om op een punt in mijn leven te zijn dat ik steeds beter weet wat nou belangrijk is in het leven en met welke mensen je je wilt omringen. Wat andere mensen van mij zeggen of denken boeit me over het algemeen totaal niet meer. En dat geeft zoveel vrijheid.

Het is zo jammer dat in onze westerse wereld, jong zijn en een jong uiterlijk hebben nog steeds een obsessie is, en dat ouder worden zeker voor vrouwen nog steeds niet makkelijk is. Het maakt vrouwen veel onzekerder dan nodig is, en ik zie vrouwen die obsessief bezig zijn met een zo jong mogelijk uiterlijk. Als je bedenkt wat een tijd en energie daar in gaat zitten, die ze ook hadden kunnen gebruiken om echt plezier te maken.

Ik hoop zo dat je je in mijn verhaal herkent. Om gelukkig oud te worden, en dat geld voor iedereen kun je het beste het ouder worden omarmen en de schoonheid ervan inzien. Het is heerlijk om steeds beter met jezelf op te kunnen schieten en lak te hebben aan wat de wereld van jou vindt.

Het is goed om om jezelf te geven en jezelf goed te verzorgen. Ook een fit en jeugdig uiterlijk, mooie kleding en makeup zijn uitstekend zolang je hiermee jezelf kunt zijn en blijven en dit niet doet om aan een beeld in de maatschappij te voldoen. Doe het niet voor de omgeving, maar doe wat goed voelt voor jou. Er zit zoveel schoonheid in ouder worden.

One thought on “De schoonheid van ouder worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.