Pastinaaksoep met appel en gember

This post is also available in: Engels

Deze pastinaaksoep met appel en gember is een echte aanrader. Pastinaak is een steeds minder vergeten groente. De bijzondere, licht anijsachtige smaak wordt steeds meer gewaardeerd. Het is dan ook een fijne groente om in de winter lekkere soep te maken. Je kan behalve de stamppotten en soepen nog veel meer gerechten met de pastinaak maken.  Hij laat zich van rauw tot en met frituren goed gebruiken. Zelf heb ik met vrienden een pastinaaksoep met appel en gember gemaakt. Zo in de winter is dat een lekkere stevige soep met toch een licht en zoet karakter. Ik heb hem als voorgerecht geserveerd en heb hem een twist gegeven met kurkuma, waardoor de smaken nog beter tot hun recht konden komen. Pastinaak combineert uitstekend met (zoete) aardappelen, wortelen en andere wintergroenten, maar past ook prima in salades.  Hier volgt het recept dat ik voor mijn vrienden heb gemaakt.

Deze variant heeft ongeveer voor de helft appel erbij, wat het de soep ook een frisse smaak geeft. De soep smaakt romig, alhoewel er geen room  aan toegevoegd is.

Je hebt voor zes personen  nodig:

25 gram boter

2 uien

750 kg pastinaak

750 gram appels

1 liter groentebouillon

150 ml melk

Stukje gember van ongeveer 3 cm geschild en in stukjes

3 theelepels kurkuma

Vers gemalen zwarte peper en zout naar smaak

Schil en snijd de pastinaak, de ui, en de appel in stukjes.

Verhit in een grote pan de boter en fruit daarin de ui tot deze glazig is. Voeg dan de pastinaak toe en laat op een laag vuur ongeveer een kwartier zachtjes bakken. Voeg nu ook de gember toe.

Doe daarna de appel stukjes erbij en laat het geheel zacht worden voordat je de bouillon toevoegt . Strooi het zout, de peper en de kurkuma over het geheel en roer het mengsel goed door. Laat dan het geheel ongeveer 20 minuten koken.

Haal hierna de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer tot je een glad mengsel krijgt. Schenk de melk erbij en roer goed door. Als de soep te stevig is kun je nog wat extra water of melk er doorheen roeren. Deze soep kun je heel goed als voorafje serveren, maar ook met wat stevig brood als maaltijdsoep. Strooi als versiering nog een klein beetje kurkuma over de borden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.