Klassieke Gazpacho

This post is also available in: Engels

Klassieke Gazpacho is de perfecte soep voor een warme dag. Ik vind het een van de lekkerste Spaanse gerechten, hij is lekker licht en fris, maar toch ook goed vullend. Voordeel is dat het heel eenvoudig te maken is, en je op een warme dag niet boven een heet vuur hoeft te staan. Er zijn veel verschillende Gazpacho recepten in omloop, maar ik vind de klassieke versie toch het smakelijkst. Het is oorspronkelijk een voorgerecht uit het zuiden van Spanje, maar je kunt deze soep ook gewoon heerlijk tussendoor nuttigen (op een feestje of verjaardag is het ook heel leuk om de soep in kleine glazen op te dienen.)
Klassieke Gazpacho is het lekkerst als hij zeer koud gegeten wordt.

Je hebt voor een redelijke hoeveelheid nodig (voor vier personen en dan heb je nog een zelfde hoeveelheid over voor de volgende dag):

1 kilo goed gerijpte tomaten

2 groene paprika’s

1 komkommer

½ ui

2 eetlepels rode wijnazijn of sherry- azijn

150 ml olijfolie

Een paar sneetjes droog wit brood

2 teentjes kloflook

¾ liter water

Zout, peper en komijn (naar smaak)

Week het brood in wat water. Snij de tomaten, paprika, ui en geschilde komkommer in stukken en doe ze in een food processor. Doe de teentjes knoflook, het brood en de olijfolie er ook bij. Pureer het tot er een glad geheel is ontstaan. Waarschijnlijk zul je het in 2 keer in de food processor moeten doen aangezien de hoeveelheid te veel is om alles in 1 keer te pureren.
Meng dan de azijn, peper en zout door de massa. Zet het geheel in de koelkast en laat het minstens een paar uur koud worden.

Om de soep wat meer body te geven en tevens bij wijze van garnering, kun je zwarte, in ringetjes gesneden olijven, verkruimeld hard gekookt ei, kleine stukjes ham, lenteuitjes en/of peterselie over de soep strooien. Croutons, al dan niet zelfgemaakt, maken het geheel af.  

Als je nog een lekkere zomerse soep wilt proeven, kijk dan eens naar de koude komkommersoep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.