Musée Matisse du Cateau-Cambrésis

 Het Musée Matisse staat in het dorp  Le Cateau-Cambrésis waar Henri Matisse in 1869 geboren werd.  Het museum (vlakbij Cambray) is het bezoeken waard. Het is door Matisse zelf opgericht in 1952 en na een grondige verbouwing heropend in 1982. Na zijn overlijden heeft zijn familie nog veel schilderijen aan het museum geschonken. Ik heb het museum bezocht op doorreis naar Parijs (hotelletje onderweg geboekt en de volgende ochtend vroeg het museum bezocht). Het is maar een klein stukje omrijden als je van Nederland naar Parijs rijdt.

Als je een fan van Henri Matisse bent, is dit museum erg leuk om te bezoeken. Toen ik er was, waren er meer suppoosten dan bezoekers, en ik denk eigenlijk dat het er nooit heel druk is, maar dat is wel zo prettig.

In dit vrij onbekende museum (http://museematisse.lenord.fr/fr/Accueil/tabid/40/Default.aspx) hangen ongeveer 170 werken van Matisse. Het biedt een goed overzicht van zijn werken door de tijd heen. Ook hangen er enkele unieke foto’s van hem. Je komt er echter ook werken tegen van Picasso, Chagall, Miró, Rouault, Léger, en Giacometti en dat is een behoorlijke bonus. Je kunt ook een audiotour nemen, met een zeer goede en uitgebreide uitleg.

Henri Matisse is altijd erg geïnteresseerd geweest in kunstenaars om hem heen en het is dan ook niet verwonderlijk dat het museum steeds ruimte biedt aan kunstenaars die geïnspireerd zijn door zijn werk. Zo is er op dit moment een expositie van de Franse kunstenaar Alain Godon te zien. Het museum heeft deze kunstenaar carte blanche gegeven om zich te focussen op het thema reizen, wat een belangrijke rol speelde in het leven van Matisse.

De uitkomst is een vrolijke tentoonstelling met zeer indrukwekkende kunstwerken en schilderijen. Je kijkt je ogen uit bij de kunstwerken die daar opgesteld staan.  Als je de kans hebt, zou ik je zeker aanraden om te gaan kijken. Hij is nog te zien tot eind maart 2018.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.