Pastinaaksoep met appel en gember

Deze pastinaaksoep met appel en gember is een echte aanrader. Pastinaak is een steeds minder vergeten groente. De bijzondere, licht anijsachtige smaak wordt steeds meer gewaardeerd. Het is dan ook een fijne groente om in de winter lekkere soep te maken. Je kan behalve de stamppotten en soepen nog veel meer gerechten met de pastinaak maken.  Hij laat zich van rauw tot en met frituren goed gebruiken. Zelf heb ik met vrienden een pastinaaksoep met appel en gember gemaakt. Zo in de winter is dat een lekkere stevige soep met toch een licht en zoet karakter. Ik heb hem als voorgerecht geserveerd en heb hem een twist gegeven met kurkuma, waardoor de smaken nog beter tot hun recht konden komen. Pastinaak combineert uitstekend met (zoete) aardappelen, wortelen en andere wintergroenten, maar past ook prima in salades.  Hier volgt het recept dat ik voor mijn vrienden heb gemaakt.

Deze variant heeft ongeveer voor de helft appel erbij, wat het de soep ook een frisse smaak geeft. De soep smaakt romig, alhoewel er geen room  aan toegevoegd is.

Je hebt voor zes personen  nodig:

25 gram boter

2 uien

750 kg pastinaak

750 gram appels

1 liter groentebouillon

150 ml melk

Stukje gember van ongeveer 3 cm geschild en in stukjes

3 theelepels kurkuma

Vers gemalen zwarte peper en zout naar smaak

Schil en snijd de pastinaak, de ui, en de appel in stukjes.

Verhit in een grote pan de boter en fruit daarin de ui tot deze glazig is. Voeg dan de pastinaak toe en laat op een laag vuur ongeveer een kwartier zachtjes bakken. Voeg nu ook de gember toe.

Doe daarna de appel stukjes erbij en laat het geheel zacht worden voordat je de bouillon toevoegt . Strooi het zout, de peper en de kurkuma over het geheel en roer het mengsel goed door. Laat dan het geheel ongeveer 20 minuten koken.

Haal hierna de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer tot je een glad mengsel krijgt. Schenk de melk erbij en roer goed door. Als de soep te stevig is kun je nog wat extra water of melk er doorheen roeren. Deze soep kun je heel goed als voorafje serveren, maar ook met wat stevig brood als maaltijdsoep. Strooi als versiering nog een klein beetje kurkuma over de borden.

Tip: Probeer ook eens de overheerlijke Bloemkoolsoep met Roquefort

English:

Parsnip soup with apple and ginger

This parsnip soup with apple and ginger is highly recommended. Parsnip is an ever less forgotten vegetable. The special, slightly aniseed flavor is increasingly appreciated. It is also a nice vegetable to make a delicious soup in the winter. Besides the stews and soups, you can make many more dishes with the parsnip. It can be used well from raw to deep-frying. I myself made a parsnip soup with apple and ginger with friends. So in the winter that is a nice soup with a light and sweet character. I served it as a starter and gave it a twist with turmeric so that the flavors could come into their own even better. Parsnip combines perfectly with (sweet) potatoes, carrots and other winter vegetables, but also fits perfectly in salads. Here is the recipe that I made for my friends.
This variant has about half the apple, which gives the soup a fresh taste. The soup tastes creamy, although no cream has been added.
You need for six people:

25 grams of butter
2 onions
750 kg of parsnip
750 grams of apples
1 liter of vegetable stock
150 ml of milk
A piece of ginger of about 3 cm peeled and cut into pieces
3 teaspoons of turmeric
Freshly ground black pepper and salt to taste
Peel and cut the parsnip, the onion, and the apple into pieces.

Heat the butter in a large pan and the onion until it is glassy. Then add the parsnip and lightly fry for about a quarter of an hour on a low heat. Now also add the ginger.
Then add the apple pieces and let it soften completely before you add the stock. Sprinkle the salt, pepper and turmeric over the whole and stir the mixture well. Then let the whole cook for about 20 minutes.
Then remove the pan from the heat and puree the soup with a hand blender until you get a smooth mixture. Pour in the milk and stir well. If the soup is too firm you can stir some extra water or milk through it. You can serve this soup very well as an appetizer, but also with some hearty bread as a meal soup. Sprinkle a small amount of turmeric over the plates as decoration.
Tip: Try the delicious Cauliflower soup with Roquefort

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.