Lemon Curd

Lemon Curd komt oorspronkelijk uit Engeland. Daar werd dit smeersel geserveerd met brood of scones in de  middag bij de thee. Tegenwoordig wordt het bij heel veel verschillende baksels gebruikt. Lemon Curd is echt heerlijk bij cake, taarten, muffins, pannenkoeken en bijvoorbeeld ijs en meringues.

Misschien staat Lemon Curd niet bovenaan de lijst van gezonde voeding, maar dat maakt in dit geval ook helemaal niet uit want voor dit recept wil je beslist wel een uitzondering maken op je gezonde eetpatroon. Eenmaal een hapje geproefd ben je verkocht. De smaak is zo intens lekker dat je met moeite niet een tweede hap wil nemen. Het is niet moeilijk om deze spread te maken, je hebt alleen wel een beetje geduld nodig. En het is zoveel lekkerder om het zelf te maken dan uit de supermarkt.

Voor een paar kleine potjes gebruik je:

2 citroenen

125 gram basterdsuiker

150 gram boter

2 eieren

Rasp als eerste de citroenen en houd deze rasp apart. Pers hierna  de citroenen uit. Meng in een pan of schaal de suiker, boter en citroenrasp en laat het geheel op een laag vuur, au bain-marie smelten. Roer goed door en meng daarna de citroensap erdoor.

In een andere kom klop je de eieren los en roer dan alles bij elkaar. Zorg ervoor dat het geheel niet gaat koken en blijf steeds  roeren. Het mengsel zal nu langzaam dikker worden. Dit kan wel een minuut of 20 minuten duren. Belangrijk is dat het mengsel wel heel heet wordt maar niet aan de kook komt.

Zodra het geheel dik genoeg is (iets dikker als vla) haal je de pan van het vuur af en kun je de lemon curd in kleine potjes gieten. Laat deze afkoelen en bewaar tot gebruik afgedekt in de koelkast of vriezer. Ik bewaar de lemon curd zelf het liefst in kleine potjes aangezien je dan ook wat in de vriezer kunt bewaren. Een soort van zelfbescherming eigenlijk, want als je er eenmaal van gaat eten is het lastig om te stoppen.

 English:

Lemon Curd

Maybe Lemon Curd is not at the top of the list of healthy foods, but that does not matter at all because for this recipe you definitely want to make an exception to your healthy diet. Once you have tasted a bite you have been sold. The taste is so intense that it’s difficult not to take a second bite.

Lemon Curd is originally from England. There, this spread was served with bread or scones in the afternoon with tea. Nowadays it is used with many different types of baking. It is really delicious with cakes, pies, muffins, pancakes and for example ice cream and meringues.

It is not difficult to make this spread, you just need a bit of patience. And it is so much better to make it yourself than from the supermarket.
For a few small jars you use:
2 lemons
125 grams of caster sugar
150 grams of butter
2 eggs

First grate the lemons and keep this grater separate. Then press out the lemons.
Ment the sugar, butter and lemon zest in a pan or dish and let it melt on a low heat, au bain-marie. Stir well and then mix in the lemon juice.
In another bowl you beat the eggs and mix everything together. Make sure that it does not start cooking and keep stirring. The mixture will now slowly become thicker. This can take a minute or 20 minutes. It is important that the mixture is very hot but does not come to a boil.
Once the whole is thick enough (slightly thicker as custard), remove the pan from the heat and pour the lemon curd into small pots. Let it cool down and store it in the refrigerator or freezer until it is used. I prefer to keep the lemon curd in small pots as you can store it in the freezer. A kind of self-protection actually, because once you start eating it is difficult to stop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.