Groene groenten gazpacho

Green gazpacho

Gazpacho is natuurlijk rood. Niet alles wat met tomaten gemaakt wordt hoeft rood te zijn. Jaren geleden heb ik op een pleintje in La Villa Joiosa een heerlijk dessert gehad van gezoete groene tomaten. Toen was dat een absolute verrassing  voor mij, zo gewend aan rode tomaten. Maar vandaag gaat het over gazpacho. Een lekker verkoelend voorgerecht, dat bij uitstek geschikt is om in deze hete dagen te eten. Boordevol vitaminen en goede ingrediënten en lekker fris. Ik heb voor dit recept gekozen om in plaats van tomaten komkommer te gebruiken. Daardoor is de gazpacho nog frisser dan met tomaten. Het fijne van gazpacho maken is dat je geen vuur nodig hebt om hem te maken. Dat is als het warm weer is wel zo lekker. Ik gebruik alleen een blender met voldoende inhoud. Voor een doordringende mooie groene kleur en natuurlijk ook voor de smaak doe ik er munt en basilicum in. Met name de munt geeft de gazpacho die extra frisheid. Tot slot: Je hebt de gazpacho zo in elkaar gedraaid.

Voor vier personen heb je nodig:

2 grote komkommers (liefst bio) of 6 kleine Turkse komkommers
6 eetlepels magere yoghurt
1 teentje knoflook
3 sjalotten (Het moeten echt sjalotten zijn, ui is te heftig)
1 groene paprika (Liefst ook bio, lekkerder van smaak vind ik zelf)
1 bosje basilicum
1 bosje munt
4 eetlepels witte wijnazijn
olijfolie
zout en peper naar smaak.

Snijd de komkommers met schil in stukken. Haal de zaadlijsten uit de paprika en snijd deze ook in stukken. Doe deze stukken in de blender samen met de knoflook, vrijwel alle basilicum en de munt. Pureer door tot je een gladde massa hebt. Voeg dan de yoghurt, een scheut olijfolie en de witte wijnazijn toe. Doe er naar smaak zout en peper bij. En laat dit weer blenden totdat het weer een mooie egale massa is. Als je de soep te dik vindt kun je hem nog wat verdunnen met water. Giet de soep over in een grote kom en dek af met folie. Zet hem een paar uur in de koelkast. Ik roer hem gedurende het koelen nog een aantal keren door, maar je kunt hem ook gewoon ;s nachts laten koelen voor de volgende dag.

Als je hem gaat opdienen nog 1 x roeren. Verdeel hem daarna over vier kommen (kommen vind ik hier leuker dan zo’n plat soepbord). Doe er een scheutje olijfolie over en versier met de resterende basilicumblaadjes. Geef bij de soep een lekker vers stuk stokbrood met een aioli-dip. Heerlijk met een mooie droge witte wijn.

English:

Gazpacho is usually red. Not everything that is made with tomatoes has to be red. Years ago I had a delicious dessert of sweetened green tomatoes on a small square in La Villa Joiosa. Then an absolute surprise for me, so used to red tomatoes. But today it is about gazpacho. A nice refreshing appetizer, which is ideal for eating in these hot days. Packed with vitamins and good ingredients and fresh. I chose to use cucumber in this recipe instead of tomatoes. This makes the gazpacho even fresher than with tomatoes. The good thing about gazpacho is that you do not need fire to make it. That is nice when the weather is hot. I only use a blender with sufficient content. For a penetrating beautiful green color and of course also for the taste I put mint and basil in it. Especially mint gives the gazpacho that extra freshness. Finally gazpacho easy made.

For four people you need:

2 large cucumbers (preferably organic) or 6 small Turkish cucumbers
6 tablespoons of low-fat yogurt
1 clove of garlic
3 shallots (It must be really shallots, onion is too intense)
1 green pepper (preferably also organic, tastier taste I think)
1 bunch of basil
1 bunch of mint
4 tablespoons white wine vinegar
olive oil
salt and pepper to taste.

Cut the cucumbers with skin into pieces. Remove the seeds from the peppers and cut them into pieces. Put these pieces in the blender together with the garlic, almost all the basil and the mint. Puree until you have a smooth mass. Then add the yogurt, a dash of olive oil and the white wine vinegar. Add salt and pepper to taste. And let it blend again until it is a nice even mass. If you find the soup too thick, you can dilute it with water. Pour the soup into a large bowl and cover with foil. Put it in the fridge for a few hours. I stir it a number of times during cooling, but you can also just let it cool for the next day.

If you serve the soup, stir 1 more time. Then divide it over four bowls (bowls I like more than a flat soup plate). Transfer a dash of olive oil and decorate with the remaining basil leaves. Serve the soup with a nice fresh piece of baguette with an aioli-dip. Delicious with a nice dry white wine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.