Crème brûlée met tonkabonen

Scroll down for English

Dit heerlijke recept van Crème brûlée met tonkabonen is een variatie op de klassieke crème brûlée. Deze variant maak je met tonkabonen. Tonkabonen komen uit Zuid Amerika en komen van de vrucht Dipteryx odorata. Het is het zaad van deze vrucht en heeft een zwarte, gerimpelde buitenkant. Het schijnt niet goed te zijn als je hier heel veel van eet, maar dan moet je wel erg veel bonen eten. Door het sterke aroma heb je echter maar heel weinig nodig. De smaak en geur lijken op amandel, kaneel, kruidnagel en vanille en is ontzettend lekker om te verwerken in bijvoorbeeld nagerechten. Het beste kun je de bonen via internet bestellen.

Ik heb ervoor gekozen om de boon te verwerken in crème brûlée aangezien dit boontje hier uitstekend bij past. Crème brûlée met tonkabonen is daarbij eenvoudig te maken en met deze variant steel je gegarandeerd de show.

Wat heb je nodig:

600 ml slagroom

100 ml volle melk

6 tonkabonen, zeer fijngemalen in een vijzel

6 eierdooiers

50 gram fijne kristalsuiker

Bruine suiker of kristalsuiker om over de schaaltjes te strooien voor de krokante korst 

Verwarm de oven voor op 130 graden

Neem 4 ramekins of andere kleine hoge een persoons schaaltjes en zet die in een ovenschaal die dieper is dan de schaaltjes. Doe de room met de melk in een pan en meng de fijngemalen tonkabonen erdoor. Zet de pan met de room op een halfhoog vuur en breng het bijna aan de kook. Zodra je belletjes aan de zijkant ziet, de pan van het vuur halen. Doe het eigeel en suiker in een schaal en klop die los tot je een mooi fluffy mengsel krijgt. Spatel de hete room langzaam door het eimengsel.

Doe genoeg water in de ovenschaal zodat de ramekins  goed onder water staan tot ongeveer twee centimeter onder het randje van de bakjes, zodat ze niet onder lopen. Schenk het mengsel in de bakjes en vul ze helemaal tot aan de top. Zet de bakjes in de oven en dek ze eventueel af met aluminiumfolie zodat de schaaltjes afgedekt zijn maar niet de hele bak. Er moet nog lucht kunnen circuleren.

Bak een uur. Om even te kijken of ze al goed zijn kun je er een uit pakken en een beetje heen en weer bewegen. Het mengsel moet wel dikker zijn en niet meer lopen. Ze moeten echter ook niet te stijf worden. Haal de ramekins uit de oven en zet ze op een rek om af te koelen. Niet al te lang want daarna kunnen ze de koelkast in om helemaal af te koelen. Ze moeten zeker vier uur in de koelkast opstijven.  Je kunt ze een nacht in de koelkast bewaren (dat maakt het ideaal voor een dinertje)

Zodra je ze wilt gaan serveren, strooi je ongeveer anderhalve eetlepel suiker over ieder bakje en  neem je een brander om de suiker bruin te laten worden en te laten karamelliseren. Mocht je geen brander hebben dan kun je de bakjes ook even onder een hete gril zetten. Succes verzekerd met dit zeer verrassende toetje van Crème brûlée met tonkabonen.

English:

Crème brûlée with tonka beans

This delicious recipe of Crème brûlée with tonka beans is a variation on the classic crème brûlée. You make this variant with tonka beans. Tonka beans come from South America from the fruit named Dipteryx odorata. It is the seed of this fruit and has a black, wrinkled exterior. It does not seem to be good if you eat a lot of it, but then you have to eat a lot of beans. Due to the strong aroma, however, you need very little. The taste and smell resemble almond, cinnamon, clove and vanilla and is very tasty to process in desserts. It is best to order the beans via the internet.
I have chosen to use the bean in crème brûlée as this bean fits perfectly here. Crème brûlée is easy to make and with this variant, you can guarantee will steel the show. 

What do you need:
600 ml of double cream
100 ml of whole milk
6 tonka beans, very finely ground in a mortar
6 egg yolks
50 grams of fine granulated sugar
Brown sugar or granulated sugar to sprinkle over the dishes for the crispy crust

Preheat the oven to 130 degrees
Take 4 ramekins or other small, high one-person dishes and place them in an oven dish that is deeper than the dishes. Put the cream with the milk in a pan and mix in the finely ground tonka beans. Put the pan with the cream on a medium heat and bring it almost to the boil. As soon as you see bubbles on the side, remove the pan from the heat. Put the egg yolk and sugar in a bowl and beat until you get a nice fluffy mixture. Fold the hot cream slowly through the egg mixture.

Put enough water in the baking dish so that the ramekins are well under water to about two centimeters below the edge of the trays so that they do not get underneath. Pour the mixture into the containers and fill them all the way up to the top. Put the trays in the oven and cover them with aluminium foil so that the trays are covered but not the whole tray. Air must still be able to circulate.
Bake for an hour. To see if they are already good you can take one out and move a little back and forth. The mixture must be thicker and no longer run. However, they must not become too stiff. Remove the ramekins from the oven and put them on a rack to cool. Not too long because then you can put them in  the fridge to cool down completely. They must be stowed in the refrigerator for at least four hours. You can keep them in the fridge overnight (that makes it ideal for a dinner)

Once you want to serve them, sprinkle about one and a half tablespoon of sugar over each tray and you take a burner to brown the sugar and let it caramelize. If you do not have a burner, you can also put the trays under a hot grill. Success assured with this very surprising dessert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.