Caprese salade met verse vijgen

 Er zijn duizenden soorten salade caprese of ook wel salade tricolore. De essentie is dat een caprese altijd de kleuren van de Italiaanse vlag moet hebben. Dus geen rood, wit of groen erin, geen tricolore, geen caprese. Deze caprese salade heeft een extra twist omdat ik er vijgen , sjalotjes en pijnboompitten aan toegevoegd heb. Meestal wordt de caprese geserveerd per bord met scheef gestapelde, repeterende laagjes tomaat, mozzarella en basilicum. Ik heb gekozen voor een hele salade op één grote platte schaal. Daardoor komt de compositie met verse vijgen beter uit. De zoetheid van de vijg mengt zo mooi met de rest van de ingrediënten en de dressing. Daarom moet bij echte mooie vijgen de balsamicosiroop, die je gebruikt voor de dressing, niet te zoet zijn. Ik maak hem zelf op de goede smaak door balsamico-azijn in te laten koken met een beetje honing. Deze kan prima in de koelkast bewaard worden tot gebruik.

Als je hem eet met wat brood heb je er een goede maaltijd salade aan.

Je hebt nodig voor 2 personen:

2 verse vijgen

8 kerstomaatjes

1 grote bol mozzarella

1 grote hand basilicum blaadjes

Grof zeezout naar smaak

Olijfolie om over de salade heen te sprenkelen

Balsamicosiroop, ook om over de salade heen te sprenkelen

1 sjalotje

25 tot 50 gram pijnboompitten licht geroosterd

Neem een platte schaal, zodat je de salade mooi kunt opmaken.

Verdeel de basilicumblaadjes over de schaal. Snijd dan de vijgen beide in 8 partjes en verdeel deze ook. Trek de mozzarellabol in kleine stukjes uiteen en leg deze tussen de vijgen en basilicum. Snijd de tomaatjes in vieren en verdeel deze ook. Snijd het sjalotje heel fijn en strooi over de salade. Sprenkel daarna de pijnboompitten erover heen. Tot slot wat olijfolie, balsamicosiroop en wat grof zeezout er mooi overheen sprenkelen en je mooie en kleurrijke salade is klaar.

English:

Caprese salad with fresh figs

There are thousands of types of salad caprese or also called salad Tricolore. The essence is that a caprese must always have the colours of the Italian flag. So no red, white or green in it, no Tricolore, no caprese. This caprese salad has an extra twist because I have added figs, shallots and pine nuts. Usually, the caprese is served per plate with stacked, repetitive layers of tomato, mozzarella and basil. I opted for a whole salad on one large flat dish. As a result, the composition with fresh figs is better. The sweetness of the fig mixes nicely with the rest of the ingredients and the dressing. That’s why the balsamic syrup, which you use for the dressing, should not be too sweet with real figs. I make it myself to the good taste by cooking balsamic vinegar with a little honey. This can easily be stored in the refrigerator until use.
If you eat it with some bread you have a good meal salad.

You need for 2 people:
2 fresh figs
8 cherry tomatoes
1 large ball of mozzarella
1 large hand basil leaves
Coarse sea salt to taste
Olive oil to sprinkle over the salad
Balsamic syrup, also to sprinkle over the salad
1 shallot
25 to 50 grams of pine nuts lightly toasted

Take a flat dish so that you can prepare the salad nicely.
Divide the basil leaves over the dish. Then cut both figs into 8 parts and divide them. Pull the mozzarella ball into small pieces and place it between the figs and basil. Cut the tomatoes into quarters and divide them. Slice the shallot very finely and sprinkle over the salad.
Then sprinkle the pine nuts over it.
Finally, sprinkle some olive oil, balsamic syrup and some coarse sea salt over it and your beautiful and colourful salad is ready.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.