Bloemkoolsoep met Roquefort

Nu het weer wat kouder wordt, is het weer tijd voor een wat stevigere soep. Deze bloemkoolsoep met Roquefort is verrassend anders door de Roquefort die er doorheen zit. Bloemkool heeft van zichzelf een lekkere maar zachte smaak maar kan wel een oppepper gebruiken. De Roquefort is een pittige Franse kaas en geeft die boost die de bloemkool nodig heeft en de combinatie van deze twee is perfect. De bloemkoolsoep met Roquefort is erg eenvoudig te maken en nagenoeg iedereen vindt hem lekker. Voor een flinke pan van meer dan anderhalve liter heb je nodig:

1,5 liter groentebouillon

1 middelgrote bloemkool

100-150 gram Roquefort (eventueel kun je ook een andere blauwader kaas nemen)

25 gram boter

1 grote witte ui fijn gesneden

2 preien fijn gesneden

250 ml crème fraîche

Nootmuskaat

Zout en vers gemalen peper

Bieslook fijn geknipt

Snij de bloemkool in kleine stukken. Voeg deze aan de hete groentebouillon toe en kook de bloemkool gaar.

Ondertussen verhit je in een pan de boter, maar laat je deze niet bruin worden. Doe de fijngesneden ui erbij en laat hem glazig worden. Daarna de fijn gesneden prei toevoegen en laten garen. Voeg ook een behoorlijke hoeveelheid nootmuskaat toe (door de overheersende smaak van de Roquefort kan je aardig wat gebruiken). Voeg tevens het zout en vers gemalen peper toe.

Zodra de bloemkool gaar is, voeg je alles bij elkaar. Tevens doe je de crème fraîche en de, in stukjes gesneden, Roquefort erbij (als je net als ik veel van deze kaas houdt kun je makkelijk 150 gram erbij doen).  Neem een staafmixer en pureer het geheel. Als het goed is, heb je nu een vrij lobbig geheel. Eventueel kun je nog wat water toevoegen als je het te dik vindt, maar het lekkerst is deze soep als hij goed stevig is.

Als je de soep serveert, kun je er nog een beetje crème fraîche in doen en serveer je hem rijkelijk met fijngeknipte bieslook. Je kunt deze soep ook prima met wat (volkoren)stokbrood serveren. Zo heb je dan ineens een hele maaltijd. Kijk ook eens naar een andere heerlijke soep, bijvoorbeeld de Pastinaaksoep met appel en gember

English:

Parsnip soup with apple and ginger

Now that the weather is getting colder, it is time again for a more solid soup. This cauliflower soup with Roquefort is surprisingly different by the Roquefort that is through it. Cauliflower has a tasty but soft taste of its own and can use a boost. The Roquefort is a spicy French cheese and gives the boost that the cauliflower needs and the combination of these two is perfect. The cauliflower soup with Roquefort is very easy to make and almost everyone likes it. For a large pan of more than one and a half liters you need:
1.5 liters of vegetable stock
1 medium-sized cauliflower
100-150 grams Roquefort (you can also take another blue veined cheese)
25 grams of butter
1 large white onion finely cut

2 finely chopped leeks
250 ml of crème fraîche
Nutmeg
Salt and freshly ground pepper
Chives finely cut
Cut the cauliflower into small pieces. Add this to the hot vegetable stock and cook the cauliflower until tender.
In the meantime, you heat the butter in a pan, but do not let it brown. Add the chopped onion and let it turn glassy. Then add the finely chopped leek and let it cook. Also add a fair amount of nutmeg (by the predominant taste of the Roquefort you can use quite a bit). Add the salt and freshly ground pepper as well.

Once the cauliflower is done, add everything together. You also add the crème fraîche and the Roquefort cut into pieces (if you like this cheese much like I can easily add 150 grams). Take a hand blender and puree the whole. You now have a rather lumpy whole. Possibly you can add some water if you think it is too thick, but the tastiest is this soup if it is firm.
If you serve the soup, you can add a little crème fraîche and serve it generously with finely chopped chives. You can also serve this soup with some (wholemeal) baguette. So you suddenly have a whole meal. Take a look at another delicious soup, for example the Parsnip soup with apple and ginger

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.