Bloemkoolsoep met Roquefort

Nu het weer wat kouder wordt, is het weer tijd voor een wat stevigere soep. Deze bloemkoolsoep is verrassend anders door de Roquefort die er doorheen zit. De soep is erg eenvoudig te maken. Voor een flinke pan van meer dan anderhalve liter heb je nodig:

1,5 liter groentebouillon

1 middelgrote bloemkool

100-150 gram Roquefort (eventueel kun je ook een andere blauwader kaas nemen)

25 gram boter

1 grote witte ui fijn gesneden

2 preien fijn gesneden

250 ml crème fraîche

Nootmuskaat

Zout en vers gemalen peper

Bieslook fijn geknipt

Snij de bloemkool in kleine stukken. Voeg deze aan de groentebouillon toe en kook ze gaar.

Ondertussen verhit je in een pan de boter, maar laat je deze niet bruin worden. Doe de fijngesneden ui erbij en laat hem glazig worden. Daarna de fijn gesneden prei toevoegen en laten garen. Voeg ook een behoorlijke hoeveelheid nootmuskaat toe (door de overheersende smaak van de Roquefort kan je aardig wat gebruiken). Voeg tevens het zout en vers gemalen peper toe.

Zodra de bloemkool gaar is, voeg je alles bij elkaar. Tevens doe je de crème fraîche en de, in stukjes gesneden, Roquefort erbij (als je net als ik veel van deze kaas houdt kun je makkelijk 150 gram erbij doen).  Neem een staafmixer en pureer het geheel. Als het goed is, heb je nu een vrij lobbig geheel. Eventueel kun je nog wat water toevoegen als je het te dik vindt, maar het lekkerst is deze soep als hij goed stevig is.

Als je de soep serveert, kun je er nog een beetje crème fraîche in doen en serveer je hem rijkelijk met fijngeknipte bieslook.

Je kunt deze soep ook prima met wat (volkoren)stokbrood serveren. Zo heb je dan ineens een hele maaltijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *